Design Spiegels: bezoek aan deknudt mirror works

Deknudt productie design mirrors

Design spiegels zijn voor Deknudt de reden van bestaan. Recent bracht Wilhelmina Designs een bezoek aan de fabrikant van design spiegels Deknudt Mirror Works in Deerlijk, België.

Geschiedenis
De Egyptenaren wilden zichzelf zien en experimenteerden met gepolijste schalen van goud of brons. Vanaf de dertiende eeuw maakte men spiegels uit glas bekleed met een kwikmengsel. Venetië groeide in die tijd uit tot het wereldcentrum van de spiegel, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen werd deze techniek toegepast. Vele jaren later pronkte Lodewijk XIV in het kasteel van Versailles met zijn prestigieuze spiegelzalen. Vanaf 1830 maakt men een spiegel zoals we die nog steeds kennen. Op een vlakke glasplaat wordt een dun zilverlaagje op chemische wijze afgezet. Vlaanderen blijft tot op vandaag een toonaangevende regio voor de productie van hoogkwalitatieve spiegels

Spiegelproductie
Een spiegel maken vraagt vakmanschap en een zorgvuldig opgebouwde technische knowhow. Een hoogwaardige reflectie verkrijgt men immers alleen door een uiterst dun laagje zilver feilloos op een loepzuivere glasplaat aan te brengen. Sinds 1946 specialiseert Deknudt zich in het vak en wordt de kennis minutieus doorgegeven van generatie op generatie. Maar een design spiegel vraagt ook nog andere vaardigheden. Het perfect spiegelend glas wordt meestal in een kader geplaatst. Ook hier komt heel wat vakmanschap bij kijken: de spiegel ontwerpen, de lijst zorgvuldig decoreren met bladgoud of bladzilver, op de spiegelkader de juiste patine aanbrengen… Deknudt heeft eigen productieateliers met mensen die hun vak door en door kennen.

design spiegels

Deknudt Mirrors Works beschikt over een uiterst modern en uitgebreid machinepark. Glas wordt verzilverd, bedrukt, gekleefd, versneden en geslepen op maat en wens van de klant. Deknudt Mirror Works produceert ook spiegelkaders. Kaders in polyurethaan worden geïnjecteerd en vervolgens op artisanale wijze afgewerkt. Men heeft hiervoor een brede waaier van decoratietechnieken in huis.

Collecties

Deknudt brengt verschillende collecties op de markt, Wilhelmina Designs heeft hieruit een selectie gemaakt met de meest in het oog springende modellen. Meer info: http://www.wilhelminadesigns.nl/products-page/spiegels/

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.