interieur kleuren: tips & trics

Interieur kleuren vormen te allen tijde de basis van je interieur inrichting. Maak gebruik van onze tips & trics voor een mooi en evenwichtig kleurenpalet in jouw huis.

Kleur is sfeerbepalend, kies dus altijd kleuren die je persoonlijk aanspreken. Wees je bewust waar je de ruimte voor gebruikt. Een kamer waar je na een dag hard werken tot rust komt, kun je misschien beter niet in felle kleuren schilderen. Natuurtinten of pastelkleuren brengen juist rust in de ruimte. Wanneer je de interieur kleuren voor de inrichting gaat samenstellen is het verstandig goed te kijken naar de oriëntatie ten opzichte van de zon en de hoeveelheid binnenvallend daglicht. Breng dus altijd eerst op een klein vlak de kleur aan in de desbetreffende ruimte, zodat je kunt zien welk effect de lichtinval op de kleur heeft. Ruimtes die op het noorden georiënteerd liggen krijgen een hard en diffuus licht te verwerken. Diffuus licht maakt de kleuren veel minder intens dan het zachte, warme licht die op de wanden schijnt vanuit de gevels die op het zuiden georiënteerd zijn. Het is bovendien bekend dat donkere kleuren de ruimte veel kleiner kunnen maken, terwijl wittinten de ruimte juist vergroten.

Interieur kleuren

Hoe bepaal je nu welke interieur kleuren goed bij elkaar passen? Het is verstandig om voor je totale inrichting een moodboard te maken. Hier breng je monsters op aan van de stoffering, wandbekleding, verf en eventueel de meubels en woonaccessoires. Je hebt nu een goed beeld van de verhouding tussen de verschillende kleuren, ook die van je bestaande meubels. Bepaal ook in de winkel altijd de kleur bij daglicht, kunstlicht kan een compleet ander beeld geven. Ik raad iedereen aan niet te veel de trends in kleurgebruik te volgen, ten slotte volgen de interieurtrends elkaar snel op en voor je het weet moet je ieder jaar je huis opnieuw schilderen. Kies dus voor een neutrale basis die je aanspreekt en varieer door bijvoorbeeld een trendy kleur op één accentwand aan te brengen. Wil je het echt professioneel aanpakken kun je gebruik maken van de Kleurencirkel van Itten. Dit is een cirkel waar het hele kleurenspectrum in voorkomt. Binnen de interieur kleuren onderscheiden we een drietal verschillende types: contrasterende kleuren, harmonieuze kleuren en ton sur ton tinten. De kleuren die in de cirkel het meest van elkaar af liggen contrasteren het meest, kleuren die dicht bij elkaar liggen bieden een harmonieuze combinatie. De tonen die binnen één schijf in elkaars verlengde liggen, noemen we ton-sur-ton. Veel succes bij het samenstellen van de juiste kleuren in huis.

interieur-kleuren

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.