interieur verlichting

interieur verlichting, slaapkamer verlichting, woonkamer verlichting, moderne verlichting

interieur verlichting is erg bepalend voor de sfeer in huis. Welke verlichting kies je voor de verschillende kamers in huis? Inclusief do’s en don’ts

Er zijn twee basisregels: Zorg voor een goede mix van lichtbronnen op verschillende niveaus om een prettige ambiance te creëren en realiseer de juiste taakverlichting voor de activiteit die je in die ruimte onderneemt (lezen, aankleden, etc.). Onderstaand vind je tips om in vijf verschillende ruimtes toe te passen:

Woonkamer verlichting

Verlicht drie van de vier hoeken van de kamer waarbij je één spot richt op een focusobject in de ruimte (bijvoorbeeld een plant, een opvallende stoel of een kunstwerk). Gebruik een combinatie van design tafellampen en design vloerlampen, waarvan sommigen met een uplight en anderen met een downlight. Zorg dat je bij zoveel mogelijk stoelen directe verlichting hebt (er zijn ook lampen verkrijgbaar die zowel naar boven als naar beneden schijnen) zodat je in iedere stoel lekker kunt lezen. Heb je een plafondlamp, zorg dan dat deze voorzien is van een dimmer.

Eetkame verlichting

Meestal is de eetkamer samen met de keuken de gezelligste plek om samen te komen. Zorg daarom dat het aantrekkelijk is om de eetkamer te betreden door de eettafel de best verlichte plek in de ruimte te maken. Gebruik een kroonluchter of een hanglamp boven de eettafel, beperk wel het wattage tot 100 watt. Elders in de eetkamer kun je het beste indirect licht toepassen, dat geeft een ontspannend effect. Geef de ruimte een subtiele gloed door een paar tafellampen op een consoletafel te plaatsen of hang bijpassende wandlampen aan de muur erboven. Een paar kaarsen in windlichten geven het geheel de finishing touch. Interieur verlichting is sfeerverlichting.

 interieur verlichting, woonkamer verlichting, moderne verlichting, exclusieve verlichtinginterieur verlichting,slaapkamer verlichting,moderne verlichting,exclusieve verlichting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuken verlichting

Focus op verlichting boven het hoofd en maak gebruik van een dimmer zodat je de lichtsterkte kunt opvoeren tijdens het koken, en gebruik laaghangende interieur verlichting voor direct licht op het werkblad. Gebruik hanglampen, keukenkastverlichting, of een stevige tafellamp op het aanrecht (niet in de buurt van de gootsteen natuurlijk).

Slaapkamer verlichting

In de slaapkamer zorg je natuurlijk voor een gezellige, intieme sfeer. Plaats leeslampjes of wandlampen aan weerszijden van het bed, maar zorg ervoor dat de lampen niet direct op het bed schijnen. Op een bijzettafel kun je een klein lampje zetten met een laag wattage om het effect van kaarslicht te benaderen.

Badkamer verlichting

De beste keus bij het opmaken is zijlicht, zoals een paar wandlampen aan weerszijde van de spiegel. Een plafondlamp helpt om de schaduwen die in het gezicht vallen op te vullen en zorgt ook voor de algemene interieur verlichting van de ruimte. Als de ruimte groot is kun je ook een lamp direct boven de douche plaatsen, een spot geeft een extra luxe effect.

interieur verlichting

Het wordt vaak onderschat, maar interieur verlichting is echt een van de meest belangrijke onderdelen in een ruimte. Zorg dat jouw kamer op de juiste manier wordt verlicht door onderstaande do’s en don’ts op te volgen.

DON’T beperk je niet tot een enkele plafondlamp. Zelfs in kleine ruimten zoals een hal of toilet is het een goed idee om een tweede lichtbron te creëren. Muurlampen of een kleine tafellamp zijn een must. Gebruik de juiste mix van doel-, sfeer-, en accentverlichting in ieder vertrek.

DON’T Vergeet niet hoe belangrijk het is om doelverlichting toe te passen op plekken waar gewerkt wordt zoals de keuken, het thuiskantoor en de badkamer.

DO Geef extra aandacht aan de verlichting in de badkamer. Er zijn aandachtpunten van toepassing die niet voor elders in huis gelden.

DO Gebruik bij de interieur verlichting een combinatie van design tafellampen, vloerlampen, muurlampen en plafondlampen. Ze hoeven natuurlijk niet allemaal telkens in een ruimte terug te komen, maar wel altijd twee verschillende types.

DON’T Vergeet niet om dimmers te gebruiken, bij voorkeur op praktisch iedere lamp in je huis. Je blijft zo flexibel om de juiste sfeer te creëren, bovendien zie je er bij gedimd licht op je best uit!

DO Kies de juiste lampenkap voor tafellamp en vloerlamp, het is een belangrijk onderdeel van de woonsfeer en dient te passen bij de rest van de inrichting.

DO Gebruik kroonluchters op onverwacht plekken zoals de badkamer of in de slaapkamer, je hoeft je niet langer te beperken tot de eetkamer!

DO Beschouw je interieur verlichting als decoratieve accessoires. De tafellampen, muurlampen en vloerlampen dienen er uitgeschakeld net zo goed uit te zien dan als ze aangezet zijn.

Foto’s via Afflante.com

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.