interieurontwerp, zelf doen of overlaten aan een specialist?

Interieurontwerp is normaal gesproken geen verplicht vak op school. Je leert het met vallen en opstaan, tenzij je beschikt over flinke dosis talent en inzicht. Wanneer je je beseft dat je de eethoek en woonkamer om wilt gooien kan alles op zijn plaats vallen, of juist het tegenovergestelde effect hebben. Er zijn daarom een aantal punten om over na te denken bij een goed interieurontwerp, met een ontwerp waar niet over is nagedacht is de kans groot dat je een tegenvallend resultaat boekt.

 

Interieurontwerp, uitbesteden of zelf aan de slag?

Allereerst, doe je het interieurontwerp zelf of huur je iemand in? Het zelf doen is goedkoper en het gebeurt helemaal naar je eigen smaak, maar een grote valkuil is, zeker voor mensen die de designgave niet helemaal bezitten, dat die dure bank die je gekocht hebt eigenlijk helemaal niet in de woonkamer past. Je kunt ook de hulp inschakelen van een professionele interieurontwerper. Deze interieurontwerpers kunnen met hun creatieve ideeën zorgen voor een volledig nieuwe woonsfeer die ook nog eens perfect past bij jouw persoonlijkheid. Nadeel is dat deze kosten wat hoger zullen uitvallen.

 

De juiste interieurontwerper

Mocht je ervoor kiezen een interieurontwerper in te schakelen, hoe kies je dan de juiste interieurontwerper? In zee gaan met de eerste de beste (betaalbare) interieurontwerper die je kunt vinden is een grote fout. Vraag verschillende offertes aan en laat je goed informeren. Mond-tot-mond reclame is hierbij erg belangrijk en vraag hoe kennissen en vrienden in je omgeving dit gedaan hebben. Mocht je een riant budget hebben, laat je dan adviseren door verschillende interieurontwerpers. Op deze manier kun je je optimaal laten leiden door je gevoel bij de verschillende ontwerpen die je krijgt. Ga voor het interieurontwerp waarbij je gelijk blij wordt, dat is degene die bij jou past.

 

Wat is bepalend voor een goed interieurontwerp?

Het is belangrijk om te weten wat je precies met een ruimte wilt. En, wordt die ruimte daar op dit moment ook voor gebruikt? Maak keuzes die bij het karakter van het huis passen. Dus gebruik in een ruimte met veel hoeken ook echt de hoeken om een positief interieurontwerp te krijgen. Begin bij het begin, de vloer. Kies een vloer helemaal naar jouw smaak, hardhout, marmer, donker of licht. Vervolgens ga je nadenken over de muren. Welke kleur past bij de vloer en welke kleuren vind ik mooi bij het interieurontwerp in mijn hoofd passen? Daarna kun je verder gaan met de indeling van het interieurontwerp. Waar komt het meubilair, hoeveel accessoires wil ik etc. Heel belangrijk hierbij zijn de woonaccessoires. De stoffering is ook een uitgangspunt waar over nagedacht moet worden bij het interieurontwerp. Wil je juist veel of weinig stoffen in huis. Kortom, een goed interieurontwerp krijg je niet zomaar. Aan jou dus de vraag of je dit zelf doet of dat je een interieurontwerper met je laat meekijken. Samenwerken kan natuurlijk ook altijd. In ieder geval, keuzes genoeg!

 

Een kleurrijk en klassiek interieurontwerp

Hieronder een voorbeeld van een interieur waarbij de hulp van interieurontwerpers is ingeschakeld.

Deze statige rijwoning uit 1910 kreeg een grondige renovatiebeurt waarbij de authentieke elementen zoveel mogelijk bewaard bleven. De eigenaren wilden de klassieke sfeer combineren met modern comfort en een kleurrijk interieur.

Interieurontwerp

 

interieurontwerp-renovatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig geworden naar design dat jouw interieurontwerp nog mooier kan maken?

 

Bronnen: http://www.hoedoe.nl/wonen-inrichten/inrichting/hoe-ontwerp-ik-mijn-interieur

 

Foto’s via & Interieurdesigner.be & Wilhelminadesigns.nl

 

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.