Moderne interieurs: zo voer je de moderne stijl consequent door

moderne interieurs

Moderne interieurs stralen veel rust uit en bieden comfort voor de bewoners, maar hoe voer je de moderne stijl consequent door? De vorige editie sprak ik over de modern-chique stijl die gekenmerkt wordt door rijk gedecoreerde ruimtes, zachte materialen en divers kleurgebruik. Moderne interieurs daarentegen gaan meer uit van de basiselementen van een vertrek: we richten ons op kleur- en materiaalgebruik, ruimtelijke indeling en vorm. Aangezien modern hedendaags, of ‘van nu’ betekent, kun je telkens de nieuwste trends in je interieur toepassen zonder afbreuk te doen aan de stijl. Het wordt wel eens gezegd dat de moderne stijl van inrichten koel en minimalistisch is. Niets is echter minder waar: hedendaags design biedt juist veel comfort en is uitnodigend zonder dat het een rommelige en donkere indruk geeft. De stijl kan toegepast worden in winkels en kantoren, lofts en moderne woningen. Een moderne stijl biedt een comfortabele en rustige plek waar je je terug kunt trekken. Teneinde de moderne stijl goed door te voeren moet je je wel aan een aantal basisregels houden.

meubels in moderne interieurs

neutrale basis en sterk lijnenspel

kleur

Neutrale tinten, zwart en wit zijn de basiskleuren in moderne interieurs. Het kleurenpalet wordt vervolgens ‘opgepept’ door plaatselijk een frisse gedurfde accentkleur te gebruiken. Zwart wordt veel gebruikt als basis voor een modern gestileerde kamer. Met wanden die in een neutrale tint geverfd zijn, creëer je een goede achtergrond voor felgekleurde woonaccessoires, deze komen dan veel beter tot hun recht. Als de wanden in een pasteltint geschilderd zijn is het belangrijk om het lijst- en houtwerk neutraal te houden. Gebruik je een felle kleur op een wand, zorg dan dat de rest van het interieur in neutrale tinten wordt ingericht. Zo houd je een goede balans in het kleurgebruik.

Ruimte en lijnenspel

Het meest voor de hand liggende en onderscheidende bestanddeel van een moderne stijl is het lijnenspel. Je vind een goed lijnenspel terug in de architecturale details, felle kleurvlakken, hoge plafonds en ramen, en geometrische vormen in kunst aan de muur en in sculpturen. De lege ruimtes, op de wanden, tussen meubelstukken, en de verticale ruimte wordt net zo belangrijk als de ruimte die gevuld is met objecten. In moderne interieurs geldt: lees is more. Elk uniek element staat op zichzelf in de ruimte.

Benut bestaande elementen die deel uitmaken van het gebouw. Bijvoorbeeld een bakstenen muur wat structuur genereert, of zichtbare afvoerpijpen gaan goed samen in een in moderne stijl van inrichten. Je kunt dergelijke elementen in een contrasterende kleur afwerken om er de aandacht op te vestigen, of je laat ze juist wegvallen tegen de achtergrond door dezelfde verf te gebruiken als op de wanden.

moderne interieurs

Gladde oppervlakken en geometrische vormen zijn essentieel als het gaat om de keuze voor meubels in moderne interieurs. Gestoffeerde meubels kies je in zwart, wit, of andere neutrale kleuren in natuurlijke geweven stoffen. Dergelijke stoffen met een natuurlijke look vind je terug in verschillende materialen zoals wol, katoen, linnen, zijde en jute. Meubelstukken houd je simpel en strak, zonder tierelantijnen, en plaats je geordend in de ruimte. Zitbanken, stoelen en poefs kies je met zichtbare pootjes. Bedden en stoelen hebben doorgaand geen stoffen overhang of andere franje. Kussens geven een impuls aan kleur en textuur, mits uitgevoerd in strakke geometrische vormen. Gebruik een designspiegel met een in het oog springende lijst voor het ruimelijk effect.

Dus onthoud:

Gebruik meubels en accessoires om een duidelijk statement in een moderne woonstijl te maken. Gebruik een neutrale achtergrond en laat jouw favoriete kleur eruit springen middels een uniek stuk.

Less is more! Dus laat ruches, franje, overmatige gedecoreerde meubels en bloemprints achterwege. Laat je niet verleiden door ‘schattige’ frutsels toe te passen, maar ga voor basic, stoer en ruimtelijk.

De vloer in een hedendaags interieur moet strak en glad zijn in hout, tegels of vinyl. Voeg kleur en textuur toe met karpetten, eventueel met geometrische patronen.

Vragen of opmerkingen? Mail me op robin@wilhelminadesigns.com

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.