woondecoratie: hoe creëer ik de stijl van een chique boetiekhotel in mijn eigen huis?

woondecoratie-design spiegels-modern chic

Woondecoratie is voor veel mensen een grote passie. Als je van de elegante inrichting van een chic hotel zoals het Four-Seasons houdt, dan val je waarschijnlijk voor een modern-chique stijl van inrichten. De meeste moderne woningen hebben (helaas) geen authentieke details zoals muurlijsten, visgraat parketvloeren en ornamenten plafonds. Toch zijn er kenmerken van de formele stijl toe te passen in een modern huis. Naast woondecoratie is de symmetrische indeling van ramen, meubilair, kunst en vloerafwerking een belangrijke factor, deze elementen worden meestal ingedeeld in exacte paren op een rechte as door de kamer. In een interieur uitgevoerd in een modern-chique stijl trekt een centraal in de ruimte geplaatst punt de aandacht. Het ‘focuspunt’ kan een groot raam met uitzicht op een fraaie tuin zijn, of misschien een klassieke schouw in het midden van de langste wand in de kamer. Mijn persoonlijke favoriet: een uniek en opvallend meubelstuk. Een dergelijke inrichting komt het best tot zijn recht in ruimtes met hoge plafonds, grote en hoge ramen, en architecturale elementen als een fraaie schouw of een fraaie lambrisering.

Gezien het feit klassiek formele inrichtingen primair zijn bedoeld om de aandacht en jaloerse blikken van anderen te trekken, zijn glanzend geboende houten meubels, glinsterende spiegels, luxe en sensuele stoffen, fonkelende kwoondecoratie-deisng spiegels-boekenkastandelaars en bovenal unieke en in het oog springende meubels essentieel.

Meubels en accessoires zorgen voor een rijke woondecoratie en bestaan veelal uit antiek of goede reproducties. Voor de basisstukken worden vaak meubels van donkere houtsoorten gebruikt, lichtere houttinten dienen meer ter decoratie. Een mooi oriëntaals kleed op de hardhouten vloer, ingelijste kunst en een spiegel in een vergulde lijst (ruimtewerking) maken het plaatje compleet.

Een zorgvuldig samengestelde boekencollectie, ongeacht hoe groot of klein, brengt karakter en leven in huis. Iedere titel verteld iets over de smaak en stijl van de eigenaar. Verzamel boeken die de interesse van jouw gasten opwekt, en dient als visuele inspiratie en een springplank voor goede gesprekken – van rijk ontworpen bloemlezingen over kunst en architectuur tot klassieke en hedendaagse fictie. Rangschik de boeken in de boekenkast afgewisseld met accessoires, zoals ingelijste foto’s, presse-papiers en souvenirs, teneinde diepte en persoonlijkheid toe te voegen. Stapel een paar fraaie ‘coffee table books’ op de salontafel die vrienden en familie op elk moment kunnen doorbladeren.

Samenvattend, de onderstaande elementen mogen niet ontbreken in een modern-klassiek interieur:

– Meubels en woonaccessoires telkens in paren
– Hout, stoffen, metalen objecten; als het maar glanst
– Hoge ramen met volle gordijnen
– Antieke meubels en accessoires
– Originele olieverfschilderijen en litho’s
– Een grote spiegel voor de ruimtelijke werking
– Een Perzisch tapijt of oriëntaalse kleden
– Woondecoratie als kandelaars en lichtarmaturen van kristal of messing
– Een rijk gedecoreerde boekenkast

Vragen of opmerkingen? Mail me op robin@wilhelminadesigns.com

about the author

Geen reacties

Reageren niet mogelijk.